Koszyk:

WYBIERAJĄC PRODUKTY OSAVI ZA MIN. 100 ZŁ - SHAKER OTRZYMASZ GRATIS!

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Kreatyna

Kreatyna

Kreatyna to endogenny związek chemiczny syntezowany w trakcie przemiany materii z trzech aminokwasów: L-argininy, glicyny i L-metioniny. Razem z resztą fosforanową formują one fosfokreatynę, która bierze czynny udział w odtwarzaniu związku zwanego adenozynotrifosforanem (ATP), czyli odstawowego nośnika energetycznego w komórkach organizmu.

Wspierana fosfokreatyną regeneracja ATP prowadzi do zauważnego zwiększenia wydolności organizmu w momentach bardzo intensywnego wysiłku fizycznego. Dzięki tym właściwościom kreatyna stała się jednym z najpopularniejszych na świecie składników odżywek dla sportowców. Jej działanie jest doceniane szczególnie przez reprezentantów dyscyplin, w których kluczowe znaczenie mają krótkotrwałe, lecz bardzo mocne wyrzuty energii, takich jak sporty walki czy podnoszenie ciężarów.

Samą kreatynę odkryto w latach 30. XIX wieku jako składnik mięśnia szkieletowego, a jej nazwa pochodzi od greckiego kreas (mięso). Podobnie jak w przypadku niemal równie popularnej karnityny, jej najlepszymi naturalnymi źródłami są czerwone mięso (wołowina, dziczyzna) oraz ryby.