Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Kolagen

Kolagen to białko występujące naturalnie w organizmie człowieka. Ma bardzo wysoką odporność na rozciąganie – jest głównym składnikiem ścięgien, wpływa na elastyczność skóry, tworzy rogówkę oka. Ze względu na właściwości kolagenu stosuje się go w medycynie, przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a także spożywczym.

Kolagen to główne białko budujące tkankę łączną. Wyróżnia się 8 typów kolagenu w zależności od miejsca występowania i funkcji, jaką ma on spełniać. Ze względu na swoje właściwości jest między innymi składnikiem skóry, ścięgien, rogówki oka, chrząstek stawowych oraz śródbłonka. 

Kolagen wykorzystuje się w medycynie, na przykład w chirurgii plastycznej do tworzenia substytutów skóry czy w chirurgii kosmetycznej do wypełniania ust. Przemysł spożywczy stosuje go do produkowania żelatyny oraz osłonek kolagenowych stosowanych w wyrobach masarskich. Kolagen stanowi również dodatek do wielu artykułów kosmetycznych, a oprócz tego można go kupić w naturalnej formie jako krem albo tabletki.

Co ważne, kolagen jest hipoalergiczny, to znaczy, że nie wywołuje uczuleń nawet u osób narażonych na różnego rodzaju alergie.

Produkty zawierające ten składnik