Kazeina
Kazeina to białko mleka, które wyodrębnia się w organizmie w wyniku działania enzymów trawiennych (podpuszczki). Nie rozpuszcza się w środowisku kwaśnym, w wyniku czego osiada na dnie żołądka w postaci skrzepu, co - w połączeniu z dużym rozmiarem cząstek składowych - prowadzi do zdecydowanie wydłużonego procesu wchłaniania białka mlecznego przez organizm.
Kazeina zawiera wapń i fosfor, a także liczne aminokwasy, przez co stała się popularnym suplementem dla sportowców - białko to wszak naturalny budulec mięśni i nieodzowny element diety osób aktywnych fizycznie. Mleko krowie wykazuje zdecydowanie największą zawartość kazeiny.
Kazeinę wykorzystuje się także w innych dziedzinach: służy między innymi do produkcji klejów oraz tworzyw sztucznych.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.