Karnityna
Karnityna (β-hydroksy-γ-trimetyloamoniomaślan) to organiczny, syntezowany przez organizm człowieka związek chemiczny, który uczestniczy w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Jego nazwa wywodzi się od mięsa (carnis to po łacinie “mięso”), gdyż to z mięśni po raz pierwszy wyizolowano ją na początku XX wieku. Choć jest popularnym suplementem sportowym, zwłaszcza dla kulturystów, występuje również w preparatach antycellulitowych.
Naturalnymi źródłami l-karnityny są czerwone mięso (wołowina, dziczyzna), drób i ryby. Śladowe ilości tego związku można znaleźć także w orzechach.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.