Koszyk:

Słowniczek

Jagody goji

Jagody goji to rozpowszechniona nazwa używana w stosunku do owoców kolcowoju chińskiego, pospolitego lub szkarłatnego. W sklepach spotyka się przede wszystkim suszone jagody, które z wyglądu i w smaku przypominają żurawinę. Owoce są doskonałym źródłem witaminy C, a także innych witamin oraz minerałów.

Lycium chinense, kolcowój pospolity lub szkarłatny to rośliny z rodziny psiankowatych, których owoce nazywane są jagodami goji. Naturalnie występują one w niektórych częściach Azji, szczególnie w obszarach o umiarkowanym klimacie. Obecnie uprawia się je również w innych krajach na całym świecie. Najczęściej w sklepach można kupić jagody w postaci suszonej, ponieważ świeże nie przetrwałyby transportu.

Jagody goji są jednymi z najlepszych źródeł witaminy C – w 100 g owoców znajduje się aż 2500 mg tej witaminy. Dodatkowo zawierają one witaminę E, witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen oraz miedź. W jagodach występują również karotenoidy takie jak zeaksantyna i luteina.

Warto dodawać je do owsianek, deserów, jogurtu naturalnego, sałatek czy mięs. Można również przyrządzać z nich napary.