Jagody goji
Jagody goji to rozpowszechniona nazwa używana w stosunku do owoców kolcowoju chińskiego, pospolitego lub szkarłatnego. W sklepach spotyka się przede wszystkim suszone jagody, które z wyglądu i w smaku przypominają żurawinę. Owoce są doskonałym źródłem witaminy C, a także innych witamin oraz minerałów.
Lycium chinense, kolcowój pospolity lub szkarłatny to rośliny z rodziny psiankowatych, których owoce nazywane są jagodami goji. Naturalnie występują one w niektórych częściach Azji, szczególnie w obszarach o umiarkowanym klimacie. Obecnie uprawia się je również w innych krajach na całym świecie. Najczęściej w sklepach można kupić jagody w postaci suszonej, ponieważ świeże nie przetrwałyby transportu.
Jagody goji są jednymi z najlepszych źródeł witaminy C – w 100 g owoców znajduje się aż 2500 mg tej witaminy. Dodatkowo zawierają one witaminę E, witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen oraz miedź. W jagodach występują również karotenoidy takie jak zeaksantyna i luteina.
Warto dodawać je do owsianek, deserów, jogurtu naturalnego, sałatek czy mięs. Można również przyrządzać z nich napary.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.