Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Freekeh

Freekeh inaczej Friekeh, Freekah, lub Frik to nazwy zielonego ziarna pszenicy.

Pszenica zbierana jest gdy zboże jest niedojrzałe, a nasiona miękkie. Zostaje poddana suszeniu na słońcu. Następnie zboże jest prażone. W wyniku tego procesu zniszczeniu ulegają kłosy i łuski ziarna. Uprażone ziarna pszenicy są przecierane by po raz kolejny zostać poddanym suszeniu. Ziarna pszenicy powinny być poddane obróbce termicznej podobnie jak kasze, ryż. Ugotowana stanowi ich doskonały zamiennik. W krajach arabskich jest składnikiem wielu tradycyjnych dań m. in. zup, gulaszów, sałatek, farszów, pilawów.

Natomiast zmielony Freekeh pozwala uzyskać mąkę. Można ją spożywać jako sycący napój z mlekiem lub wodą lub tradycyjnie jako zamiennik zwykłej mąki stanowiący dodatek (np. zagęstnik sosów  i zup), a także bazę różnych potraw (wypieki). Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu pozwala długo utrzymać uczucie sytości.