Erytrytol
Substancja słodząca zastępująca cukier z zerową wartością kaloryczną, bez skutków ubocznych, z niskim indeksem glikemicznym, bezpieczna dla ludzkiego organizmu. Erytrytol to słodzik idealny? Można powiedzieć, że tak. Zwłaszcza dla osób na diecie.
Erytrytol wykorzystywany jest przez producentów żywności jako substancja słodząca – E968. Pod względem chemicznym to organiczny związek, alifatyczny alkohol czterowodorotlenowy należący do grupy cukroli. Na skalę przemysłową erytrytol wytwarza się z glukozy fermentowanej przez drożdże.
Zarówno ze względu na indeks glikemiczny równy zeru, jak i brak kalorii erytrytol polecany jest osobom, które są na ścisłej diecie. Erytrytol nie powoduje wzdęć, zaś spożyty w większej ilości nie wywołuje przeczyszczenia.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.