Koszyk:

BRAK POMYSŁU NA PREZENT ŚWIĄTECZNY? PODARUJ BLISKIM ZDROWIE, SPRAWDŹ ZESTAWY SUPLEMENTÓW

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Erytrytol

Erytrytol

Substancja słodząca zastępująca cukier z zerową wartością kaloryczną, bez skutków ubocznych, z niskim indeksem glikemicznym, bezpieczna dla ludzkiego organizmu. Erytrytol to słodzik idealny? Można powiedzieć, że tak. Zwłaszcza dla osób na diecie.

Erytrytol wykorzystywany jest przez producentów żywności jako substancja słodząca – E968. Pod względem chemicznym to organiczny związek, alifatyczny alkohol czterowodorotlenowy należący do grupy cukroli. Na skalę przemysłową erytrytol wytwarza się z glukozy fermentowanej przez drożdże.

Zarówno ze względu na indeks glikemiczny równy zeru, jak i brak kalorii erytrytol polecany jest osobom, które są na ścisłej diecie. Erytrytol nie powoduje wzdęć, zaś spożyty w większej ilości nie wywołuje przeczyszczenia.