Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ekstrakt z cynamonu

Cynamon to przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca (łac. Cinnamomum Scheffer), rodzaju drzewa należącego do wawrzynowatych. Obejmuje on ok. 250 gatunków, które pochodzą ze wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Obecnie są uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Najbardziej popularne to cynamonowiec cejloński (łac. Cinnamomum verum) oraz cynamonowiec wonny (Cinnamomum cassia).

Cynamon może być w postaci proszku po zmieleniu lub w małych rulonikach (laskach). O kolorze rdzawo-brązowym, słodko-korzennym aromacie i ostrym smaku. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Używany jest do przyprawiania potraw zarówno słodkich np. deserów, grzanego wina czy ponczu, ale także wytrawnych m. in.  gulaszu, baraniny, ryb, szynki.

Z cynamonowca wytwarza się również olejek eteryczny stosowany jako aromat w produktach spożywczych oraz w perfumerii i kosmetologii. Ekstrakt z cynamonu najczęściej występuje w postaci tabletek oraz proszku.

Cynamon posiada dobroczynne właściwości:

  • Wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
  • Przyczynia się do wyeliminowania dyskomfortu trawiennego. Wspiera prawidłową pracę jelit.
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
  • Pobudza apetyt.
  • Wspomaga zdrowie dróg oddechowych. Pomaga w wyeliminowaniu dyskomfortu oddechowego.