Ekstrakt z cynamonu
Cynamon to przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca (łac. Cinnamomum Scheffer), rodzaju drzewa należącego do wawrzynowatych. Obejmuje on ok. 250 gatunków, które pochodzą ze wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Obecnie są uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Najbardziej popularne to cynamonowiec cejloński (łac. Cinnamomum verum) oraz cynamonowiec wonny (Cinnamomum cassia).
Cynamon może być w postaci proszku po zmieleniu lub w małych rulonikach (laskach). O kolorze rdzawo-brązowym, słodko-korzennym aromacie i ostrym smaku. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Używany jest do przyprawiania potraw zarówno słodkich np. deserów, grzanego wina czy ponczu, ale także wytrawnych m. in. gulaszu, baraniny, ryb, szynki.
Z cynamonowca wytwarza się również olejek eteryczny stosowany jako aromat w produktach spożywczych oraz w perfumerii i kosmetologii. Ekstrakt z cynamonu najczęściej występuje w postaci tabletek oraz proszku.
Cynamon posiada dobroczynne właściwości:
- Wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
- Przyczynia się do wyeliminowania dyskomfortu trawiennego. Wspiera prawidłową pracę jelit.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
- Pobudza apetyt.
- Wspomaga zdrowie dróg oddechowych. Pomaga w wyeliminowaniu dyskomfortu oddechowego.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.