Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ekstrakt z borówki

Borówka (łac, Vaccinium) – rodzaj roślin z rodziny wrzosowatych. Według niektórych wykazów należy do niego nawet do 450 gatunków rosnących głównie na półkuli północnej.

Składnikiem suplementów diety są najczęściej:
  • Borówka czarna (łac. Vaccinium myrtillus) – gatunek  z rodziny wrzosowatych. Ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czarna jagoda, czernica. Rośnie w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest rośliną pospolitą.Zarówno surowe jak i suszone owoce stanowią składnik wielu potraw. Ekstrakt z owoców borówki stanowi surowiec zielarski oraz składnik suplementów diety.
  • Borówka brusznica (łac. Vaccinium vitis-idaea), nazywana także borówką czerwoną to gatunek z rodziny wrzosowatych. Występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie półkuli północnej. W Polsce jest rośliną pospolitą. Nazywana potocznie borówką. Liście oraz owoce są surowcem zielarskim.Owoce wykorzystywane są min. do przyrządzania galaretek i sosów. Gałązkami borówki brusznicy ozdabia się koszyczki wielkanocne.
  • Borówka wysoka (łac. Vaccinium corymbosum), nazywana potocznie borówką amerykańską to gatunek z rodziny wrzosowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzenił się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych krajach Europy. Uprawiany również w Polsce. Spożywany najczęściej na surowo np. jako składnik deserów, jest też wykorzystywany do produkcji przetworów. Ekstrakt z owoców borówki amerykańskiej jest składnikiem suplementów diety.