Koszyk:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Czarci Pazur

Czarci Pazur

Czarci pazur lub inaczej diabelski pazur to nazwy używane na określenie płożącej się rośliny występującej w południowej części Afryki. Zawiera ona między innymi irydoidy takie jak herpagozydy, flawonoidy, sterole, triterpeny oraz fenolokwasy.

Określeń czarci i diabelski pazur używa się do nazwania gatunku hakorośli rozesłanej. Ta płożąca roślina osiąga nawet 50 cm wysokości oraz 1,5 metra długości. Naturalnie występuje głównie w Afryce Południowej. Do produkcji suplementów wykorzystywane są korzenie hakorośli. Wytwarza się z nich tabletki, kapsułki, maści, kremy, a nawet nalewki.

Czarci pazur zawiera irydoidy – w tym przede wszystkim herpagozyd, flawonoidy, sterole, triterpeny oraz fenolokwasy. Roślina ta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tym samym poprawiając apetyt i wspierając proces trawienia. 

Przeciwwskazaniami do stosowania czarciego pazura są: stosowanie leków nasercowych, wrzody żołądka lub dwunastnicy, cukrzyca, ciąża i karmienie piersią.

Produkty zawierające ten składnik