Koszyk:

DARMOWA DOSTWA OD 99 ZŁ

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Chia

Chia lub inaczej szałwia hiszpańska to roślina występująca naturalnie w południowej części Meksyku i w Gwatemali. Nasiona chia zawierają bardzo dużo białka, zdrowych tłuszczy oraz błonnika pokarmowego. Można je wykorzystywać do przygotowywania koktajli, deserów, dodawać do sałatek lub pieczywa.

Chia, czyli szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to roślina uprawiana od czasów prekolumbijskich, należąca do rodziny jasnotowatych. Naturalnie występuje w południowej części Meksyku i w Gwatemali. Powszechnie wykorzystuje się nasiona chia – przygotowuje się z nich koktajle, desery a zwłaszcza puddingi, dodaje się je do sałatek, pieczywa albo ciast. Można również stosować olej z szałwii hiszpańskiej, który ma bardzo dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6.

Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają znaczne ilości białka, tłuszczu oraz błonnika pokarmowego. Mogą uzupełniać niedobory żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i niektórych witamin z grupy B oraz witaminy E. Nasiona te są naturalnie bezglutenowe.

Ze względu na wysokie wartości odżywcze zaleca się stosowanie nasion chia w codziennej diecie. Szczególnie poleca się je osobom, które mają problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości błonnika. Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają tak zwany składnik włóknisty, który pochłania bardzo dużą ilość wody.