Koszyk:

BRAK POMYSŁU NA PREZENT ŚWIĄTECZNY? PODARUJ BLISKIM ZDROWIE, SPRAWDŹ ZESTAWY SUPLEMENTÓW

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cayenne

Cayenne

Cayenne, czyli pieprz kajeński to bardzo ostra przyprawa wytwarzana z suszonej i mielonej w całości specjalnej odmiany papryki. Substancje zawarte w cayenne, zwłaszcza kapsaicyna, mogą wspomagać utratę masy ciała.

Pieprz cayenne, inaczej kajeński, jest bardzo ostrą przyprawą, którą produkuje się z suszonej i mielonej w całości odmiany papryki Cayenne. Roślina ta wywodzi się z Ameryki Środkowej, a jej nazwa pochodzi od stolicy i głównego portu Gujany Francuskiej, Kajenny. Do Europy przyprawa trafiła za sprawą żeglarzy podróżujących z Hiszpanii oraz Portugalii w XVI–XVII wieku. 

Cayenne przyprawia się obecnie dania z drobiu i innych mięs, zapiekanki, makarony, sosy czy desery, na przykład czekoladę. Poleca się również dodawanie pieprzu kajeńskiego do wody z sokiem z cytryny.

Pieprz kajeński zawiera kapsaicynę, witaminy oraz składniki mineralne. Substancje te wpływają na układ pokarmowy, co może być również pomocne przy redukcji masy ciała.