Koszyk:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Białka

Białka

Białka (ang. proteins) to wielocząsteczkowe biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązkami peptydowymi. Są jednym z podstawowych budulców wszystkich organizmów żywych, lecz pełnią w nich także wiele innych funkcji: transportową, metaboliczną, buforową czy immunologiczną. Białka należą do najważniejszych składników diety, szczególnie w przypadku osób aktywnych fizycznie, gdyż ich regularne spożywanie połączone z treningiem pozwala utrzymywać i rozwijać masę mięśniową. Wśród najlepszych naturalnych źródeł białka należy wymienić mięso, jaja, ryby i orzechy.

Istnieją liczne kryteria podziału białek. Do najpowszechniejszych należą:

  • klasyfikacja ze względu na pochodzenie (zwierzęce/ roślinne)
  • budowę (proste - proteiny, oraz złożone - proteidy)
  • właściwości odżywcze (doborowe/ niedoborowe)
  • kształt cząsteczki (globuralne/ fiblyralne).

W każdej grupie znaleźć można wiele podkategorii, na przykład wśród białek prostych rozróżniamy m.in. histony (związane z DNA), albuminy (będące hormonami i enzymami), globuliny (obecne w płynach ustrojowych i mięśniach) oraz skleroproteiny (na przykład keratyna).