Białka
Białka (ang. proteins) to wielocząsteczkowe biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązkami peptydowymi. Są jednym z podstawowych budulców wszystkich organizmów żywych, lecz pełnią w nich także wiele innych funkcji: transportową, metaboliczną, buforową czy immunologiczną. Białka należą do najważniejszych składników diety, szczególnie w przypadku osób aktywnych fizycznie, gdyż ich regularne spożywanie połączone z treningiem pozwala utrzymywać i rozwijać masę mięśniową. Wśród najlepszych naturalnych źródeł białka należy wymienić mięso, jaja, ryby i orzechy.
Istnieją liczne kryteria podziału białek. Do najpowszechniejszych należą:
- klasyfikacja ze względu na pochodzenie (zwierzęce/ roślinne)
- budowę (proste - proteiny, oraz złożone - proteidy)
- właściwości odżywcze (doborowe/ niedoborowe)
- kształt cząsteczki (globuralne/ fiblyralne).
W każdej grupie znaleźć można wiele podkategorii, na przykład wśród białek prostych rozróżniamy m.in. histony (związane z DNA), albuminy (będące hormonami i enzymami), globuliny (obecne w płynach ustrojowych i mięśniach) oraz skleroproteiny (na przykład keratyna).
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.