Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Betaglukan

Betaglukan (β-glukan) (ang. beta-glucan) to organiczny związek należący do polisacharydów. Jest jednym ze składników błonnika pokarmowego. Stanowi element budulcowy ścian komórkowych drożdży (izomer 1,3/1,6), np. Saccharomyces cerevisiae, grzybów m. in. shitake, boczniaków oraz zbóż (izomer 1,3/1,4) w tym: jęczmienia, otrąb owsianych, żyta, sorgo, pszenicy, pszenżyta.

Betaglukan:

  • Przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu cholesterolu we krwii.
  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL.
  • Reguluje poziom glukozy.
  • Działa immunomodulacyjnie. Wzmacnia odporność.
  • Usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Jest odpowiedzialny za przedłużenie uczucia sytości.
  • przyczynia się do normalnego funkcjonowania górnych dróg oddechowych, poprawiając ich pracę.
Produkty zawierające ten składnik