Betaglukan
Betaglukan (β-glukan) (ang. beta-glucan) to organiczny związek należący do polisacharydów. Jest jednym ze składników błonnika pokarmowego. Stanowi element budulcowy ścian komórkowych drożdży (izomer 1,3/1,6), np. Saccharomyces cerevisiae, grzybów m. in. shitake, boczniaków oraz zbóż (izomer 1,3/1,4) w tym: jęczmienia, otrąb owsianych, żyta, sorgo, pszenicy, pszenżyta.
Betaglukan:
- Przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu cholesterolu we krwii.
- Obniża poziom złego cholesterolu LDL.
- Reguluje poziom glukozy.
- Działa immunomodulacyjnie. Wzmacnia odporność.
- Usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Jest odpowiedzialny za przedłużenie uczucia sytości.
- przyczynia się do normalnego funkcjonowania górnych dróg oddechowych, poprawiając ich pracę.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.