Koszyk:

WYBIERAJĄC PRODUKTY OSAVI ZA MIN. 100 ZŁ - SHAKER OTRZYMASZ GRATIS!

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Alfalfa

Alfalfa

Alfalfa to inna nazwa lucerny, rośliny z rodziny bobowatych. Zioło to zawiera błonnik, chlorofil, karoten, białko, wapń, witaminy z grupy B, a także witaminy C, D, E i K. 

Alfalfa, inaczej lucerna siewna lub Medicago sativa L. należy do rodziny bobowatych występująca naturalnie w północnej części Afryki, Azji oraz w większości Europy, w tym w Polsce. Roślina ta wpływa pozytywnie na zdrowie seksualne kobiet. 

Niektóre gatunki lucerny uprawiane są jako rośliny pastewne, czyli przeznaczone na paszę, susz, siano lub kiszonkę. Liście alfalfa zawierają bardzo dużo błonnika, chlorofilu, karotenu, wapnia, białka, fosforu, potasu, żelaza i cynku. Nie brakuje w nich witamin z grupy B, witamin C, D, E i K – są naturalnymi multiwitaminami. Ze względu na to, biolog Frank Bouer uznał lucernę za jedną z najzdrowszych roślin na świecie.

Lucernę ze względu na słodko-gorzki smak można stosować w formie naparów lub kupić w postaci gotowych tabletek zawierających wyciąg z tej rośliny, zaś kiełki warto dodać na przykład do sałatek albo kanapek.

 

Produkty zawierające ten składnik