Acerola
Acerola ze względu na swoje pochodzenie nazywana bywa również wiśnią z Barbados. Ten niewielki owoc to doskonałe źródło witaminy C o bardzo dużej przyswajalności – około 1677 mg witaminy znajduje się w 100 g aceroli.
Acerola to Malpighia emarginata – tropikalny krzew pochodzący z Ameryki Południowej, Meksyku, Dominikany, Haiti, Brazylii czy Puerto Rico. Obecnie uprawia się ją także w niektórych częściach Azji.
Owoce Malpighia emarginata zawierają bardzo dużo witaminy C, a także witaminę A, B1, B2, B3, karotenoidy oraz bioflawonoidy. Średnia ilość witaminy C dostarczana razem ze 100 g owoców to około 1677 mg. Ze względu na substancje pomocnicze zawarte w tej roślinie, do organizmu dostarczane jest aż od 60 do 90% całej podaży witaminy C. Dla porównania czarna porzeczka dostarcza jej od 30 do 50%.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.