Koszyk:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Acerola

Acerola

Acerola ze względu na swoje pochodzenie nazywana bywa również wiśnią z Barbados. Ten niewielki owoc to doskonałe źródło witaminy C o bardzo dużej przyswajalności – około 1677 mg witaminy znajduje się w 100 g aceroli. 

Acerola to Malpighia emarginata – tropikalny krzew pochodzący z Ameryki Południowej, Meksyku, Dominikany, Haiti, Brazylii czy Puerto Rico. Obecnie uprawia się ją także w niektórych częściach Azji.

Owoce Malpighia emarginata zawierają bardzo dużo witaminy C, a także witaminę A, B1, B2, B3, karotenoidy oraz bioflawonoidy. Średnia ilość witaminy C dostarczana razem ze 100 g owoców to około 1677 mg. Ze względu na substancje pomocnicze zawarte w tej roślinie, do organizmu dostarczane jest aż od 60 do 90% całej podaży witaminy C. Dla porównania czarna porzeczka dostarcza jej od 30 do 50%.

Produkty zawierające ten składnik