Koszyk:
  • Marki
    Najlepsze marki zobacz wszystkie
  • Nowości
  • Bestsellery
  • Promocje
  • Zestawy
  • Outlet
  • Mój cel
  • Blog
  • Leksykon
  • A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

    Acerola

    Acerola

    Acerola ze względu na swoje pochodzenie nazywana bywa również wiśnią z Barbados. Ten niewielki owoc to doskonałe źródło witaminy C o bardzo dużej przyswajalności – około 1677 mg witaminy znajduje się w 100 g aceroli. 

    Acerola to Malpighia emarginata – tropikalny krzew pochodzący z Ameryki Południowej, Meksyku, Dominikany, Haiti, Brazylii czy Puerto Rico. Obecnie uprawia się ją także w niektórych częściach Azji.

    Owoce Malpighia emarginata zawierają bardzo dużo witaminy C, a także witaminę A, B1, B2, B3, karotenoidy oraz bioflawonoidy. Średnia ilość witaminy C dostarczana razem ze 100 g owoców to około 1677 mg. Ze względu na substancje pomocnicze zawarte w tej roślinie, do organizmu dostarczane jest aż od 60 do 90% całej podaży witaminy C. Dla porównania czarna porzeczka dostarcza jej od 30 do 50%.

    Produkty zawierające ten składnik