Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Acai

Jagody acai z wyglądu przypominają winogrona – mają jednak dużą pojedynczą pestkę i są sporo mniejsze. Wytwarza je euterpa warzywna, czyli palma występująca w strefie międzyzwrotnikowej. Od pewnego czasu coraz popularniejsze są soki i tabletki uzyskiwane z jagód acai.

Acai to owoce palmy pochodzącej z tropikalnych stref Ameryki Południowej – euterpy warzywnej lub inaczej warzywni warzywnej. Naturalnie szczyty pędów, miąższ owoców i młode części kwiatostanu są traktowane jako pokarm. W zależności od regionu miąższ jagód przypominających borówkę spożywa się z tapioką na słodko lub słono, na zimno z granolą albo wykorzystuje do wytwarzania lodów i napojów.

Od lat 90. XX wieku coraz popularniejsze w Stanach Zjednoczonych i Europie stają się przetwory z owoców acai – zwłaszcza soki. Jagody wykorzystuje się również w tabletkach, suplementach diety.

Acai zawierają witaminy E i A, wapń, potas, magnez, cynk, błonnik, aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze takie jak antocyjany i fitosterole.