Ekstrakty roślinne i ziołowe

Ekstrakty roślinne i ziołowe

Zioła można stosować w różnych formach, m.in. jako napary, nalewki, wcierki, w postaci sproszkowanej. Wykorzystuje się do tego różne części rośliny: korzenie, łodygi, korę, liście, kwiaty, owoce. Przypisuje się im wiele różnych właściwości m.in. oczyszczające, napotne, antybakteryjne, tonizujące, poprawiające trawienie. Szerokim spektrum działania odznaczają się również ekstrakty roślinne. Są to esencje/wyciągi substancji czynnych z danej rośliny, uzyskiwane w procesie ekstrakcji z wykorzystaniem wody, alkoholu (nalewki) lub oleju (olejki). Jeśli ekstrakt jest standaryzowany, oznacza to, że posiada określone procentowo stężenie jednej lub kilku substancji czynnych. Jeśli jest niestandaryzowany, wtedy wyciąg roślinny określa się jako substancję czynną. Ekstrakty, tak jak zioła, mogą być stosowane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, np. w formie maści lub olejków.
Czytaj więcej Czytaj mniej
Zobacz jako Siatka Lista
strona 1/27
produktów
Zobacz jako Siatka Lista
strona 1/27
produktów